12 Bästa Spisar (Augusti 2020)

Lista över de 12 spisar som är bäst i test och bäst bland 120 recensioner.

Sortera efter

Typ

  • Gasspis (1)
  • Glaskeramikspis (8)
  • Induktionsspis (3)

Märke

  • Bosch(1)
  • Candy(2)
  • Electrolux(7)
  • Gram(1)
  • Siemens(1)
#1
Electrolux EKI6051EOW Electrolux EKI605...
Induktionsspis
✓ 4.5/5 (47 brukare)
6.999 kr.
90
#2
Electrolux EKC6051FOW Electrolux EKC605...
Glaskeramikspis
✓ 4.4/5 (33 brukare)
6.099 kr.
86
#3
Electrolux EKC6051BOW Electrolux EKC605...
Glaskeramikspis
"Bäst i test" - Råd & Rön
✓ 4.4/5 (17 brukare)
5.290 kr.
86
#4
Gram GK3610-90BX Gram GK3610-90BX
Gasspis
✓ 4.4/5 (23 brukare)
8.999 kr.
82
Electrolux EKC50150OW Hvid Electrolux EKC501...
Glaskeramikspis
✓ 0.0/5 (0 brukare)
Bra pris
4797 4.199 kr.
Electrolux EKC7051BOW Electrolux EKC705...
Glaskeramikspis
✓ 0.0/5 (0 brukare)
5.999 kr.
Electrolux EKC7011BOW Electrolux EKC701...
Glaskeramikspis
✓ 0.0/5 (0 brukare)
8.395 kr.
Candy TRIO 9503 Candy TRIO 9503
Glaskeramikspis
✓ 0.0/5 (0 brukare)
12.995 kr.
Candy TRIO 9503/1 X Rustfrit stål Candy TRIO 9503/1...
Glaskeramikspis
✓ 0.0/5 (0 brukare)
12.895 kr.
ELECTROLUX EKC6051BOX ELECTROLUX EKC605...
Glaskeramikspis
✓ 0.0/5 (0 brukare)
5.999 kr.
BOSCH HLS79W350U BOSCH HLS79W350U
Induktionskomfur
✓ 0.0/5 (0 brukare)
12.499 kr.
SIEMENS HL9R4T050U SIEMENS HL9R4T050U
Induktionskomfur
✓ 0.0/5 (0 brukare)
9.490 kr.
Betyget går från 0-100 och är baserat på recensioner från användare och experter.  
loading icon

Electrolux EKI6051EOWElectrolux EKC6051FOWElectrolux EKC6051BOWGram GK3610-90BXElectrolux EKC50150OW Hvid
Score
90 100
86 100
86 100
82 100
2 100
(4.5)
47 omdömen
(4.4)
33 omdömen
(4.4)
17 omdömen
(4.4)
23 omdömen
(0)
0 omdömen
Pris 6.999 kr. 6.099 kr. 5.290 kr. 8.999 kr. 4.199 kr.
Testresultat "Bäst i test" - Råd & Rön
Energiklass
Energiförbrukning/konventionell värme0.99 kWh0.95 kWh0.95 kWh0.95 kWh0.79 kWh
Energiförbrukning/värmluft0.90 kWh0.90 kWh0.90 kWh0.79 kWh0.79 kWh
Ugnsvolym72 liter72 liter72 liter66 liter60 liter
SjälvrengöringKatalysÅngrengöring
Ångfunktion
Stektermometer
Softclose-funktion
TypInduktionKeramiskaKeramiskaGasKeramiska
Antal kokplattor/zoner44444

Om spisar

När man ska laga mat i köket är en spis ovärderlig, då det är just spisen som spelar huvudrollen i matlagningen för det mesta. Det är på spisen som de viktigaste delarna av matlagningen sker, så det är viktigt att ha goda förutsättningar där. En spis kan sägas vara tvådelad, då man överst har sina spisplattor och det under hällen finns en ugn. Detta är exempelvis en fördel om man inte har så mycket plats i köket, eller gärna vill samla matlagningen på en plats. Det kan även göra matlagningen enklare att ha en spis, eftersom allt kan göras på samma plats.
På marknaden finns det en del olika tillverkare av spisar, vilket bland annat är:

  • Electrolux
  • Voss
  • Siemens
  • Blomberg
  • Asko
  • SMEG
  • Och många fler
  • Gemensamt för tillverkarna är dock att de allihop har försökt skapa produkter som på bästa möjliga vis kan uppfylla användarens krav och behov. Det har också lett till att det över tiden har utvecklats och tillverkats massvis av olika spisar, med olika typer av spisplattor, ugnar, funktioner, osv.

    Olika typer av spisplattor

    Det finns fyra olika typer av spisplattor som man kan få sin spis utrustad med:

    1. Gjutjärnsplattor
    2. Glaskeramiska plattor
    3. Gasspis
    4. Induktionsplattor

    Gjutjärnsplattorna är de traditionella, klassiska och runda spisplattorna som man ofta ser i form av 4 ringar i olika storlekar, som passar till grytor, pannor, etc. i standardstorlekar. Dessa plattor är tillverkade av gjutjärn och kan bli väldigt varma, varpå denna värme överförs till köksredskapen. Därefter är det de glaskeramiska spisplattorna som under det senaste årtiondet har blivit den mest populära typen av spisplattor i svenska hem. Det beror främst på att dessa spisplattor är i samma höjd som resten av spisen och köksbänken, vilket gör att de är lättare att rengöra. Därtill tycker många att utseendet på den här typen av spis är lättare att passa in i ett modernt kök. Dessutom kan en sådan spisplatta utnyttja upp till 30% mer av värmen i jämförelse med en gjutjärnsplatta.

    Det går även att köpa en spis med gasplattor. Dessa låter dig skifta temperaturen för plattan väldigt snabbt, vilket är en av anledningarna till att många professionella kök och kockar använder sig av gasspisar till matlagningen. Det gäller dock att hålla ett öga på att man har tillgång till gastillförsel, eller har möjligheten att installera en egen gasbehållare. Slutligen så finns induktionsplattorna, som koncentrerar värmen på ett vis som gör att köksredskapen värms upp före själva plattan. På så vis får man också en snabbare och mer exakt kontroll av värmen. Det kräver dock att man har kastruller och pannor som är magnetiska, eftersom uppvärmningen sker genom en elektromagnetisk spole.

    Val av ugnstyp och tillhörande funktioner

    Det är viktigt att välja rätt typ av ugn. En elspis kan ha en traditionell ugn, eller en multifunktionsugn. En traditionell ugn har de mest grundläggande funktionerna, då den har undervärme, övervärme och i vissa fall även grill. Här talar vi alltså om basfunktionerna som alltid används i allmän uppvärmning.
    En multifunktionsugn har, som namnet föreslår, ett par extra funktioner, då de utöver ovanstående funktioner även kan ha en pizzafunktion, varmluft och andra inställningar att utnyttja för optimal matlagning. Med varmluftsfunktionen i ugnen får man fördelen att temperaturen är jämn i hela ugnen, vilket även innebär att man kan ha mer mat i ugnen på samma gång.

    Några ugnar har exempelvis även andra möjligheter för temperaturreglering. I några ugnar kan det exempelvis finnas elektronisk temperaturkontroll, vilket gör det möjligt att hålla väldigt exakta temperaturer, eftersom det på en sådan variant kan finnas väldigt små temperatursteg. Med manuell temperaturkontroll kommer det vara större steg och man reglerar temperaturen via vridknappar.

    Härunder kan man även få multifunktionsugn i en spis med inbyggd stektermometer, som automatiskt kan stänga av ugnen, till exempel när köttet har uppnått den temperatur som man har ställt in. Dessutom kan man få en ugn med automatiskt matlagning, där man väljer ett recept och låter ugnen själv välja tid och temperatur efter det valda receptet.

    Energiklass och pris ska även övervägas

    Det är bra att slänga ett öga på energiklassen på de olika ugnarna. Energiklassen bedöms utifrån hur många kilowatt den angivna ugnen förbrukar i timmen. Ju fler kilowatt den använder i timmen, desto lägre energiklass kommer spisen att få. På så vis kan det vara en ekonomisk fördel att investera i en spis med lägre energiförbrukning. Det går exempelvis att välja en glaskeramisk spis istället för en gjutjärnsspis, eftersom en glaskeramisk spis är mer energivänlig och dessutom lättare att använda.
    Spisar finns i många olika prisklasser, men det kan visa sig vara en fördel att betala för kvalitet, eftersom en spis av hög kvalitet gör matlagningen lättare, medan strömförbrukningen ofta är lägre.

    Denne side er anmeldt af: Joachim L. Thorsen Rating 5/5